Vem blir årets E-handels företag år 2017 – Ellos eller Halens?

Med tiden har vi som konsumenter blivit allt mer och mer bekväma, mycket tack vare internet. Istället för att behöva ta sig ned för de där långa trapporna och traska iväg till affären för att hitta det vi behöver, så kan vi förnöjt sitta kvar i vår datorstol och beställa hem det vi behöver med bara några klick. Fantastiskt, eller hur?
Denna nya trend av internetkonsumption har givetvis lett till att flera stora E-handels kedjor har växt fram, som har kommit att dominera den svenska marknaden. Bland dessa finner vi giganter så som; Ellos, Ginza, Halens, Timarco och många, många fler.

Vidgade Vyer

Många stora traditionella svenska företag har lyckats så bra med sin E-handel, så som CDON, att de har gått från sina tidigare nisch-fokus till att sälja allt möjligt. Detta kan visserligen även bero på att efterfrågan och marginalerna har gått ner för för deras tidigare nisch, vilket har tvingat dem att utvidga sina sortiment. Men de stora vinster som många av dessa företag kan skryta med, ljuger knappast. E-handeln är här för att stanna – och den är lönsam. Samtliga företag visade under 2015 upp mångmiljonersvinster.

Eftersom samhällets teknologiska utveckling går så snabbt framåt, och kunders förväntningar och krav ständigt ökar, så gäller det dock även för dessa giganter att hänga med i utvecklingen, annars kan de snabbt finna sig ute i kylan. Det finns massvis av nischade mindre startups som försöker ta en bit av deras kaka, och tack vare internet har det blivit allt lättare för mindre aktörer att konkurrera. Man behöver inte längre miljontals kronor för att slänga runt annonser i tidningar, tv och radio. Utan man kan utan större kostnader nå ut till kunderna genom digital marknadsföring, social media, med mera.

ellos och halens

Så för dessa enorma företag är internet ett tveeggat svärd. Det kan bredda deras marknader och driva nya kunder, men det kan lika gärna ta ifrån dem deras dominans, då andra företag bara finns några klick bort. Här kan du hitta en lista på Sveriges största E-handlare, där du finner välkända så som Nellys, Ellos, Adlibris, med flera.
Det skall bli spännande att följa vad som händer med dessa företag framöver, trots E-handelns lönsamhet skulle jag inte bli förvånad om minst en av dessa jättar går omkull inom de närmsta 10 åren, för att de blir för bekväma med sin dominans och slutar tänka framåt.
I en värld och marknad i ständig rörelse, gäller det att aldrig stanna upp.
Vilket tror du blir Sveriges största E-handels företag år 2017?